Според историците, дъвката се появява в САЩ през 1928 година, благодарение на изобретението на търговеца Валтер Диемер, служител на компанията Fleer Gum. 23-годишният младеж разработил формулата, благодарение на която дъвката станала не толкова лепкава и по-малко твърда.
Популярността на дъвката продължава да расте - всяка година децата в САЩ харчат около половин милиард долара за това удоволствие. Само в Северна Америка има над хиляда различни видове дъвка, пише днес La Stampa в статия, цитирана от електронното издание NewsRu.
В Америка днешният ден се отбелязва с най-различни състезания в супермаркетите, в търсене на "най-добрата дъвка". Във веригата супермаркети Wal-Mart рожденият ден на Chewing Gum се отбелязва със състезание по надуване на балони. Участниците трябва да бият рекорда от 1994 година, записан и в книгата на Гинес.
Тогава Сюзан Монтгомъри Уилямс от Калифорния наду балон с диаметър 58 сантиментра. В момента тя е признат експерт по надуване на балони от дъвка. Например тя съветва да се контролира температурата в помещението, да не се използват ароматизирани дъвки, преди да направите опита, дъвката да се дъвче, докато изчезне захарното покритие, а лицето трябва да се намаже с лосион, за да се сведат до минимум последиците от неизбежния "взрив" на балона.
Вестниците разпространяват нейните съвети и публикуват исторически справки и куриозни новини. Най-популярното съобщение до американците, водещи непрекъсната борба с наднорменото тегло, е може би твърдението, че в процеса на дъвчене на дъвка се изгарят 11 калории за час. Според тези изчисления, активното дъвчене по един час дневно позволява да се свалят 5 килограма за година.