Д-р Конрад Мъри, личният лекар на Майкъл Джексън, е действал неадекватно в момента, когато състоянието на певеца се влошило. Той забавил обаждането на „Бърза помощ" и се опитал да прикрие доказателства. Това съобщиха свидетели по време на изслушването на лекаря, който е обвинен в непредумишлено убийство, съобщи „Дейли Телеграф".

Фахин Мухамад, един от бодигардовете на Джако, заяви, че д-р Конрад Мъри изглеждал обзет от паника, докато опитвал да направи сърдечен масаж на изпълнителя в спалнята му. В един момент медикът даже попитал дали някой друг от присъстващите в стаята може да оказва първа помощ. Мъри казал на бодигарда, че певецът е получил „лоша реакция" и е нужна спешна помощ, но не го накарал да извика линейка.

Мухамад заяви, че синът на Джексън Принс и дъщеря му Парис са станали свидетели на сцената. Момичето лежало на земята, обляно в сълзи, преди телохранителят  да успее да изведе децата от спалнята.

Личният асистент на Джако, Майкъл Амир Уилямс, също свидетелства, като разказа, че д-р Мъри му се обадил по телефона с отчаяни молби за помощ.

Изслушването пред съдия в Лос Анджелис ще определи дари срещу Конрад Мъри ще започне пълномащабно дело. 57-годишният кардиолог е бил нает за 150 хиляди долара месечно, за да се грижи за Майкъл Джексън преди голямото турне на певеца. Докторът пледира „невинен" по обвинението в непредумишлено убийство.

Той призна, че е изписал на звездата упойката пропофол, за да спи по-добре във фаталната нощ. Въпреки това дозировката не била достатъчна, за да застраши здравето на човек, категоричен е Мъри.

По думите на прокурора Мъри е чакал поне 21 минути, преди да извика линейка и е опитал да прикрие улики, свързани с инцидента. Обвинителят заяви, че Майкъл Джексън вече е бил мъртъв, когато лекарят му е повикал помощ.

Преди идването на парамедиците, той поискал от бодигардовете му да разчистят стаята, а освен това правил сърдечен масаж на певеца върху леглото, въпреки че това трябва да се прави само върху твърда повърхност.

В следващите две седмици ще бъдат разпитани 30 свидетели на обвинението. Никой няма да свидетелства в полза на лекаря.

В началото на изслушването, Мъри се срещна лице в лице с майката на Джексън, сестра му Латоя и брат му Джермейн. Джермейн Джексън заяви, че очаква от съда единствено правосъдие. Майкъл Джексън умря на 50-годишна възраст на 25 юни 2009г.

Първият свидетел на обвинението е хореографът Кени Ортега, който е работил с Джексън по време на последните му дни. Ортега разказа за скандал с д-р Мъри заради здравословното състояния на Джако шест дни преди смъртта му.

Хореографът отменил репетиция на 12 юни 2009г., тъй като певецът бил твърде отпаднал. На следващия ден Ортега бил повикан в дома на Джексън, където лекарят му обяснил, че звездата е в добро „физическо и емоционално състояние". Кени Ортега посочи, че последните репетиции два дни преди кончината на Джако минали „превъзходно" и певецът изглеждал в добро здраве.