Диета, богата на домати
може да намали риска от инсулт, смятат изследователи във Финландия.
Те са провели изследване на въздействието на ликопен - ярко червеният каротиноиден пигмент, който придава цвета на редица червено оцветени плодове като домати, чушки и диня и др.
В проучването, публикувано в списание "Неврология" (Neurology), са участвали 1,031 души, съобщава Би Би Си. Резултатите показват, че хората с повече ликопен в кръвта е по-малко вероятно да получат инсулт.
Асоциацията за борба с инсулта призова за повече изследвания за ефекта на ликопена.
В началото на изследването са измерени нивата на ликопена в кръвта на участниците, след което тези нива са проследявани в продължение на 12 години.
Хората били разделени на четири групи според нивата на ликопен в кръвта им.
В групата от 258 мъже с нисък ликопен е имало 25 инсулта, а в групата от 259 мъже с високи нива на ликопен - само 11.
Проучването показва, че рискът от инсулт може да бъде намален с 55%, ако се спазва диета, богата на ликопен.
"Това проучване подкрепя доказателства, че хранителният режим с високо съдържание на плодове и зеленчуци е свързан с по-нисък риск от инсулт", казва д-р Джуни Карпи от Университета на Източна Финландия.
Резултатите подкрепят препоръката на предишни изследвания хората да получават над пет порции плодове и зеленчуци на ден, което вероятно ще доведе до значително намаляване на броя на ударите по целия свят.
Според излседователите ликопенът действа като антиоксидант, намалява възпалението и предотвратява съсирването на кръвта.
Д-р Клеър Уолтън от Асоциацията за борба с инсулта заяви: "Това проучване показва, че антиоксидантът, който се намира в храни като домати, червени чушки и дини може да помогне, за да намалим риска от инсулт".
Въпреки това, резултатите от изследванията не трябва да възпират хората да ядат и други видове плодове и зеленчуци, тъй като всички те носят полза за здравето и остават важна част от качествения хранителен режим, допълва д-р Уолтън и призовава за още изследвания, които да помогнат да се установи защо антиоксидантът в зеленчуци като домати помага за намаляването на риска от инсулт.