Щъркеловото гнездо в пловдивското село Труд вече е заето от двойка щъркели, 40 дни след като инспектори и експерти от Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) в Пловдив проведоха тридневна акция по преместването му, съобщиха от Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

От екоминистерството припомнят, че гнездото през март беше премахнат от площадка на производствено предприятие стар комин - ръждясал и опасен за хората и гнездящите птици комин, на който имаше гнездо на бял щъркел (Ciconia ciconia). След това върху подменен електрически стълб в близост беше монтирана на сходна височина нова платформа, върху която бяха положени материали за ново гнездо, както и част от старото.

За преместването е издадено в съответствие със Закона за биологичното разнообразие разрешително на предприятието, на чиято територия се намира гнездото.

От МОСВ посочват още, че двойката щъркели се радва на уюта на новия си дом и полага грижи да осигури поколение. Екоинспекцията в Пловдив разполага с кадри, на които се вижда, че женската вече мъти яйцата си.

Служители на енергото почистиха и укрепиха щъркелово гнездо в село край Аксаково

Служители на енергото почистиха и укрепиха щъркелово гнездо в село край Аксаково

Монтирана е и птицезащитна платформа