Всички хора имат нужда от международен паспрот или лична карта, за да пътуват до всяко кътче на света. Всички, освен Английската кралица.

Да, Елизабет втора няма нужда от документи, за да отиде където си поиска.

А обяснението е просто: Тъй като британският паспорт се издава от името на Нейно Величество, не е необходимо самата тя да притежава такъв. Всички останали членове на Кралското семейство, включително херцогът на Единбург (съпругът й Филип) и принцът на Уелс (Чарлз), трябва да имат паспорти.

Снимка 229824

Източник: GettyImages

Пътуването без паспорт не е единственото ексклузивно право, което има Елизабет втора.

Тъй като всички британски официални документи, включително и шофьорската книжка, носят нейното име, Кралицата няма нужда да притежава такава. Не че на Елизабет втора, която преди броени дни навърши 91 години, някога й се е налагало да шофира сама автомобила си.

Освен това кралицата е освободена от всякакво наказателно преследване, макар че вероятно такава опасност никога няма да има.

Все пак на официалния сайт на монархията се казва, че въпреки че е освободена от гражданско и наказателно производство, кралицата трябва да гарантира, че всичките й дейности в личен план ще се извършват със строгото съответствие на законите на Великобритания.

Снимка 229823

Източник: GettyImages