Учените са установили, че европейците имат най-висока степен на чувствителност към сладкото, в сравнение с останалите жители на други части на света.

Изследователи са провели опити на два етапа с доброволци от различни континенти, пише MIGnews.
Те е трябвало до оценят захарни разтвори с различна степен за захароза от (0% до 4%).

Оказва се, че в най-голяма степен чувствителността към сладкото зависи от наличието на генома на два определени варианта на Tas1r3, които кодират вкусовия рецептор за сладко.

Анализът на генетическите данни показва, че при европейците този ген е в най-висока степен разпространен, следват представителите на африканската раса, а в най-ниска степен гените са представени в жителите на Азия и Близкия изток.

Учените предполагат, че повишената чувствителност към сладкото е била необходима на европееца и за да може да оцелее на континент, небогат на растения и разнообразни храни.

Съдържащите захар продукти се отличават с по-висока калоричност, а това е особено важно за жителите на по-хладните райони. Рецепторите позволяват на европейците да познават нужната им храна за оцеляване.

При това в тропиците и по-южните райони в по-широка степен са разпространени съдържащите захар растения и храни. Затова и за обитателите на тези райони е важно да имат повишена чувствителност.