Денят на немското пиво 23 април, който е професионален празник на немските пивовари, тази година ще премине в относителна тишина, тъй като съвпада с великденските празници, съобщава РИА Новости, като цитира представители на пивоварни в Бавария.

Тъй като над 50 % от германските пивоварни се намират в провинция Бавария, затова и най-активно този празник се празнува в тази най-богата провинция. В същото време обаче голяма част от населението са ревностни католици и не могат да си позволят да празнуват този празник до настъпването на християнския празник.

Като професионален празник на немските пивовари 23 април се чества от 1994 година в чест на въвеждането на Закона за чистотата на пивото през 1516 година, който действа в Германия и до днес.

От 2003 година германските пивовари варят специална бира „Дата 23.04.", която се пуска в продажба след 120 години. Всяка пивоварна може да пусне 6 000 литра подобна празнична бира, като всяка бутилка има сериен номер.

В Бавария се произвежда и продава 21,6 милиона хектолитра бира.

Законът, регламентиращ чистотата на бирата, е бил приет от баварските регенти херцозите Вилхелм Четвърти и Людвиг Десети. Съгласно него пиво може да се произвежда само от три съставки - вода, хмел и ечемик. В първоначалната рецепта мая не се е използвала, но днес той е четвърти ингредиент в производството на бирата. Двамата херцози са смятали, че всички съставки в бирата трябва да бъдат натурални.

В закона се предвиждало също да бъде сложен край на експерименти с производство на бира, в които се слагало трева, за да стане тя тъмна сред които татул и гъби.

Същевременно традиционно за Пасха много пивоварни варят специална пасхална бира, на която германците могат да се насладят и тази година. Те могат да бъдат разпознати по етикетите, на които има изрисувани зайчета и яйца.