В петък, 20 март се очаква слънчево затъмнение, което ще започне в 10:42 часа за София. Пълната фаза на явлението ще продължи само 2 минути и 47 секунди.

От територията на България и по-голямата част от Европа затъмнението ще се наблюдава само като частично закриване на Слънцето от Луната. Пълната фаза на затъмнението ще бъде видима само от северната част на Атлантическия океан, Фарьорските острови и архипелага Шпицберген.

Най-доброто място за наблюдение (където затъмнението ще продължи най-дълго) ще бъде в океана на около 260 км северно от Фарьорските о-ви. Максимална продължителност на пълната фаза, наблюдавана оттам ще е 2 м и 46.9 с., а частичното затъмнение ще продължи близо 4 ч и 10 м.

За София частичното затъмнение ще започне в 10 ч 42 м и ще продължи 2 ч 16 м. По време на максималната фаза на затъмнението в 11 ч 49 м 5 с, близо 53% от слънчевият диск ще бъде покрит от Луната.

Софиянци ще могат да наблюдават безопасно частичното слънчево затъмнение с телескопи от Астрономическата обсерватория на Софийския университет "Св. Климент Охридски" и от градината при НДК, каза пред БТА доц. Валери Голев - заместник-декан на Физическия факултет на Софийския университет, който отговаря и за Астрономическата обсерватория на СУ.

Хората, които ще наблюдават слънчевото затъмнение в обсерваторията на СУ в Борисовата градина, гледайки през телескопите, ще са защитени и не е нужно да имат допълнителни защитни очила, обясни доц. Голев.

Очаква се да има телескопи при градината на НДК - на ъгъла с бул. "Патриарх Евтимий", където е входът за метрото. Там има голяма площ, на която ще могат да се съберат много хора. Ще бъдат изнесени и телескопи, ще изпратим и астрономи от СУ, каза доц. Валери Голев.

По време на явлението ще стане малко по-хладно и по-тъмно, ще е като слаб сумрак, но няма да е тъмно, както е при пълното затъмнение, обясни доц. Голев. Той добави, че във Варна ще се закрие 49 процента от диска на слънцето, а в Бургас - 48 процента.

От територията на България и от по-голямата част от Европа затъмнението ще се наблюдава само като частично закриване на Слънцето от Луната. Пълната фаза на затъмнението ще бъде видима само от северната част на Атлантическия океан, от Фарьорските острови и от архипелага Шпицберген.

Най-доброто място за наблюдение, където затъмнението ще продължи най-дълго, ще бъде в океана на около 260 километра северно от Фарьорските острови. Максималната продължителност на пълната фаза, наблюдавана оттам, ще е 2 минути и 46.9 секунди, а частичното затъмнение ще продължи близо 4 часа и 10 минути.

Пълните слънчеви затъмнения дават на астрономите уникалния шанс да бъде наблюдавана най-близката до слънцето част от слънчевата атмосфера, слънчевата корона и протуберансите на слънчевата повърхност.

При всяко пълно затъмнение слънчевата корона изглежда по различен начин в зависимост от моментната активност на слънцето. Освен снимки на короната и протуберансите в оптичната и инфрачервената област, могат да бъдат получени спектрални и поляриметрични наблюдения, посочват астрономите от БАН.

Всяка година има между две и пет слънчеви затъмнения, но наблюдаването на пълната фаза на затъмнението обикновено е възможна само от много малка част от земната повърхност.

Слънчевото затъмнение ще трябва да се наблюдава със защитни очила. При наблюдение на Слънцето с невъоръжено око или с оптични прибори трябва са се използват специални защитни слънчеви филтри, предпазващи зрението, предупреждават учени.

Обективите или окулярите на използваните бинокли, на зрителните тръби или на телескопите трябва задължително да бъдат защитени с такива филтри, посочват астрономите.

Забранено е слънчевото затъмнение да се наблюдава без защитни очила, защото има опасност човек да изгори очите си и това става за секунди, предупреди доц. Валери Голев. Той добави, че когато се наблюдава слънцето с невъоръжено око, има голяма опасност за зрението.

Ако наблюдавате с оптични прибори и нямате специални защитни филтри, ще ослепеете, предупреди заместник-деканът на Физическия факултет на СУ.

Хората трябва да са информирани за тази опасност, защото слънцето, независимо, че ще бъде наполовина затъмнено в максималната си фаза, свети изключително ярко и е опасно. Затова задължително всеки трябва да има защита, когато гледа към слънцето, отново предупреди доц. Голев.

Той обясни, че при пълните слънчеви затъмнения може да се наблюдава короната на слънцето, а при частичните затъмнения това не е възможно. Затова при частичното затъмнение няма да се изпълняват научни проекти, защото не може да се наблюдава слънчевата корона.