Учени представиха гигантско кюфте, направено от лабораторно отгледано месо от вълнест мамут - изчезнал праисторически вид, съобщава "Франс прес".

Те заявиха, че протеинът от миналото показва пътя за храните от бъдещето.

Кюфтето беше изложено под стъклен похлупак от базираната в Австралия фирма за култивирано месо Vow в научния музей NEMO в нидерландската столица Амстердам.

То обаче все още не е годно за ядене, тъй като е необходимо най-напред да бъдат извършени тестове за безопасност на протеина на хиляди години, преди съвременните хора да могат да го консумират.

"Избрахме месото от вълнесто мамут, защото то е символ на загуба вследствие на предишни климатични промени", обясни Тим Ноуксмит, съосновател на компания Vow.

"Изправени сме пред сходна участ, ако не направим нещата по различен начин, включително ако не променим практики като мащабното земеделие и начина, по който се храним", отбеляза той.

Отгледано в продължение на няколко седмици, месото е "култивирано" от учените след идентифициране на ДНК последователността на мамутския миоглобин - ключов протеин, който придава вкуса на месото.

Част от празнините в последователността на миоглобина на мамута са попълнени чрез използване на гени от африканския слон - най-близкия жив роднина на мамута. След това той е вкаран в овчи клетки с помощта на електрически заряд.

Не се изключва обаче да има проблеми с безопасността.

"Засега няма да го ям, защото не сме виждали този протеин от 4000 години. Но след тестовете за безопасност бих бил наистина любопитен да разбера какъв е вкусът му", посочи Ернст Уолветанг от Австралийския институт по биоинженерство към Куинсландския университет, който работи с Vow по проекта.

Представянето на огромното кюфте по повод връзката между изменението на климата и бъдещите храни идва в момент, когато консумацията на месо в световен мащаб почти се е удвоила от началото на 60-те години на миналия век, според данни на Организацията по прехрана и земеделие към ООН.

Световното животновъдство е източник на около 14,5% от глобалните емисии на парникови газове, причинени от хората.

Прогнозите са консумацията на месо да нарасне с над 70% до 2050 г., поради което учените все по-често се обръщат към алтернативни варианти, като месо на растителна основа и лабораторно отгледано месо.

Ноуксмит обясни, че неговият базиран в Сидни стартъп не цели да откаже хората дот консумацията на месо, а "да им даде нещо, което е по-добро" и да ги убеди в идеята за лабораторно създаден протеин.

"Решихме да направим огромно кюфте, за да насочим вниманието към факта, че бъдещето на храната може да бъде по-добро и по-устойчиво", посочи той.