Трима учени си поделят Нобеловата награда за химия, съобщава "Асошиейтед прес".

Те са отличени за работата си върху квантовите точки - малки частици, които могат да отделят много ярка цветна светлина и се използват в електрониката и медицинските изображения.

Моунги Бавенди от Масачузетския технологичен институт, Луис Брус от Колумбийския университет и Алексей Екимов от Nanocrystals Technology Inc., бяха отличени за работата си с частици с диаметър само няколко атома и които "имат уникални свойства и сега разпространяват светлината си от телевизионни екрани и LED лампи", посочи Кралската академия на науките на Швеция, която обяви наградата в Стокхолм.

"Те катализират химични реакции и тяхната ясна светлина може да освети туморната тъкан за хирург", поясниха от академията.

Електроните на квантовите точки имат ограничено движение и това се отразява на начина, по който те абсорбират и освобождават видима светлина.

Изтекоха ли по погрешка имената на нобеловите лауреати по химия?

Изтекоха ли по погрешка имената на нобеловите лауреати по химия?

Кралската академия на науките на Швеция изпрати странен имейл

По-рано днес обаче, при изключително необичайно изтичане на информация шведските медии разкриха имената на победителите още преди обявяването на наградата.

"Имаше прессъобщение, изпратено по все още неизвестни причини. Бяхме много активни тази сутрин, за да разберем какво точно е станало. Това е много жалко, съжаляваме за случилото се", заяви генералният секретар на Кралската академия на науките на Швеция Ханс Елегрен на пресконференцията, на която беше обявена наградата.

Академията, която присъжда наградите по физика, химия и икономика, набира номинации една година предварително от хиляди университетски професори и учени по целия свят.

След това комисия за всяка награда обсъжда кандидатите в поредица от срещи през годината. В края на процеса комисията представя едно или повече предложения на цялата академия за гласуване. Разискванията, включително имената на номинираните, различни от победителите, се пазят в тайна в продължение на 50 години.

Нобелът по физика надниква в света на електроните в атомите и молекулите

Нобелът по физика надниква в света на електроните в атомите и молекулите

Пиер Агостини, Ференц Краус и Ан Л'Юлие

Екимов, на 78 г., и Брус, на 80 г., са първите пионери на технологията, докато Бавенди, на 62 г., се смята за революционизиращ производството на квантови точки, "което води до почти перфектни частици. Това високо качество беше необходимо, за да бъдат използвани в приложения", отбелязаха от академията.

Вчера Нобеловата награда за физика за 2023 г. беше присъдена на Пиер Агостини, Ференц Краус и Ан Л'Юлие за научната им работа по изследване динамиката на електроните.

В понеделник пък отличието за медицина беше присъдено на Каталин Карико и Дрю Вайсман за работата им върху иРНК ваксините, които бяха от решаващо значение за ограничаване на разпространението на COVID-19.

Нобелът за медицина отива при изследователи на иРНК ваксините

Нобелът за медицина отива при изследователи на иРНК ваксините

Откритият им през 2005 година не са получили голяма известност