Осемгодишният пекинез с име Уайлд Танг беше коронован за победител в състезанието за най-грозното куче в света за 2024 г.

Надпреварата се проведе в калифорнийския град Петалума, където се срещнаха осем финалисти - предимно кучета с тежка съдба, намерили дом след дълги скитания и живот в приюти.

Пекинез Уайлд Танг от Орегон стана победител след участие за пети път.

Особеният външен вид на пекинеза е следствие от прекарано тежко инфекциозно заболяване, когато е бил бебе. Поради това и растежът на зъбите на кучето се е забавил и след това е спрял, вследствие на което пекинезът ходи с постоянно изплезен език. Освен това болестта засяга и работата на мускулите - оттук и малко странната походка на кучето.

Уайлд Танг и неговата собственичка Ан Левис ще получат награда от 5000 долара и участие в телевизионно шоу на NBC.

Второ място в състезанието и награда от 3000 долара спечели 14-годишният мопс Рим, който се придвижва с помощта на протеза с колела. Кучето никога преди не е участвало в това състезание.

На трето място остана 14-годишно куче с име Дейзи Мей. Тя е била улично куче, а настоящите й собственици я отглеждат от двегодишна. Загубила е зрението си и всичките си зъби.

Собственичката на Дейзи Мей Елизабет Уайтхаус признава, че не е очаквала любимката й да вземе призово място в състезанието. "Мислех, че тя ще бъде най-красивото от грозните кучета, но се оказа, че другите хора не виждат красотата в нея както аз."

Конкурсът за най-грозното куче в света се провежда от почти 50 години. Основното послание на състезанието е, че така наречените "несъвършенства" правят всяко куче уникално, специално и различно от другите.

Конкурсът подчертава и важността на осиновяването на всички животни.

Снимка 671044

Източник: EPA/БГНЕС