Британски предприемачи смятат да започнат издирването на дъното на езерото Щолпзее северно от Берлин на златото, заровено там по заповед на райхсмаршала на нацистка Германия Херман Гьоринг, пише германското издание Билд, като цитира британски медии.

Малко преди приключването на войната в езерото са били скрити 18 кутии със злато и платина. На кого е принадлежало богатството не е известно.

Според публикуваната информация англичаните са намерили във федералния архив в Кобленц неизвестни секретни документи на нацистката СС и протоколи с разпити, които потвърждават местонахождението на кутиите със скъпоценни метали. Издирен е и очевидец - Екард Лиц, който твърди, че е видял как са били закопани кутиите.

„Аз видях от 20 до 30 силно заслабнали мъже в облекла на концлегеристи, които трябвало да натоварят тежките кутии на лодки. Лодките шест пъти отиваха до средата на езерото, където хвърляха кутиите във водата", посочва Лиц. По думите му след това концлагеристите били убити.

Той разказва, че когато мъжете се върнали назад на брега, им заповядали да застанат един до друг и последното, което видял, било, че охранителите ги застреляли.

През 1981 година, както посочва Билд, кутиите със злато и платина са били търсени по лична заповед на шефа на ЩАЗИ Ерих Милке, но на дъното на езерото не са могли да открият нищо.

Местният свещеник Ерих Келер пояснява, че езерото Щолпзее след войната е било затрупано с развалини от сгради и боклук и това силно затруднява търсенето. По думите му е възможно кутиите да лежат непокътнати някъде в езерото.

В операцията на британските предприемачи ще бъде използвана и подводница.