От дирекция "Национална служба за защита на природата" в МОСВ обмислят да настанят спасеното мече от село Костенец в специализирания център за рехабилитация на кафяви мечки "Арктурос" в Гърция. Това съобщиха от пресцентъра на МОСВ.

От центъра са съгласни да се погрижат за него. Целта е то да укрепне и да придобие умения за оцеляване в дивата природа, след което да се върне в гората.

Припомняме, че "Парк за мечки Белица" временно пое грижи за мечето, след като то беше намерено в двора на вила в село Костенец миналата седмица. То беше приютено в паркът за мечки в Белица, със сътрудничеството между фондация "Четири лапи", WWF България, служители на Регионалната дирекция по горите - София и "Държавно горско стопанство Ихтиман" към Югозападното държавно предприятие.

Горските служители са се опитвали да върнат мечето обратно в гората, но то е продължавало да се връща в селото. Благодарение на екип на WWF животното е безопасно уловено и транспортирано в Белица, като акцията е координирана със служители на МОСВ и РИОСВ - София.

"За да се случи добре такава спасителна операция, най-важни са бързата реакция и екипната работа. Още с пристигането на терен разпределихме ролите, за да сме сигурни, че ще свалим мечето от дървото при всички мерки за безопасност. Макар че тежи едва няколко килограма, задачата не беше лесна, тъй като уплашеното животинче се опитваше да хапе и драска. Земята около дървото беше напълно обезопасена, в случай че то изгуби равновесие и падне. Със спасяването на мечето показахме нагледно колко важно е доброто сътрудничество между НПО-сектора и държавните институции в името на опазването на природата", разказва Александър Дуцов, старши експерт в програма "Опазване на видове" и член на спасителния мечешки отряд на WWF.

Екипът на "Четири лапи" осигурява подходяща грижа на малкото мече. То е и под постоянно медицинско наблюдение.

Върнаха в природата трите спасени мечета в Родопите

Върнаха в природата трите спасени мечета в Родопите

Локацията им оставя в тайна заради тяхната сигурност