Вдъхновителката

Всяка година на 31 октомври светът попада в ада. Улиците се превземат от зомбита, вампири, вещици, върколаци, изроди, духове, мъртви знаменитости. Въпреки това, никой не се страхува - напротив, на този ден всякакви мъртъвци стават още по-популярни, дружелюбни и общителни. Разбира се, това е възможно само на Хелоуин, който вече се празнува по целия свят и милиони хора се превъплъщават в любимите си герои.

Никой не може да оспори, че през 2010 година има и редица новости, свързани с празника. Той се отбелязва не само от децата в училище, дискотеки и нощни клубове, но и в офиси, частни домове или където и да е.

С всяка изминала година Хелоуин става все по-мащабен и излиза извън обичайните си рамки. Сега на 31 октомври, в 8 часа сутринта, на улицата можеш да видиш забързани за делова среща офис работници с дяволски рога и опашка. Не е невъзможно в метрото да се сблъскаш с множество „клонинги" на Мерилин Монро, натоварени с пакети с кървавочервено вино. Всички са се подготвили тематично за деня.

И все пак, както показва опитът от западните държави, костюмите на различни идоли или на хора от подземния свят не са задължителни. Често срещани са и костюмите на супергерои, кукла Барби, персонажи от любими карикатури или книги. Според някои хора пък костюмите за Хелоуин трябва да са съобразени с текущите тенденции.

Така, според американците, особено популярен тази година ще бъде костюмът на инженер от британската нефтена компания BP, чиятo експлодирала платформа в Мексиканския залив предизвика най-голямата екологична катастрофа в САЩ. Костюмът представлява зелен гащеризон с тъмни петна по него, изобразяващи нефт.

Според специалистите обаче обличайки се в този костюм, хората могат да предизвикат определен дискомфорт не само за себе си, но и за околните, тъй като това бедствие оказа сериозни психологични последтвия върху населението в региона.

Жителите на други райони по света пък може да предпочетат костюм на исландския вулкан Ейяфятлайокутл, който попада в ТОП 3 на най-концептуалните изображение за Хелоуин. Останалите в тройката са безработни специалисти по статистика с калкулатори в ръка и костюм на втората вълна на икономическата криза. От друга страна, костюмът на Ейяфятлайокутл може да бъде заменен с не по-малко безумния и доста смешен костюм на октопода - ясновидец Паул, който вече е част от мъртвите знаменитости.

Друга удачна версия на костюм в международен вариант е „екипът" на спасените чилийски миньори. От една страна това е костюм, който е според последните тенденции, а освен това е много практичен, тъй като не изисква много грим и закупуването на специални аксесоари -освен каската с фенерче и слънчевите очила. За тези, които нямат достатъчно възможности, за да си го позволят или пък просто ги мързи, костюмът на чилийския миньор представлява чисто и просто това, от което всеки има нужда.

Има и други брутални, но не толкова екстремни идеи за костюми за хелоуин. Такова е например превъплъщението в канадския певец Джъстин Бибер или пък героят на Саша Барон Коен - Бруно. Те на практика изглеждат еднакво - достатъчно е да се облекат  тесни тениски с кристали и ярки перуки - в стила на персонажи от руските народни приказки като Иванушка глупака, например. А да, не бива да се забравя и безцветния гланц за устни - една важна подробност, без която Бруно/Джъстин нямат завършен вид.

Дантели, кристали и гланц момчетата съвсем спокойно могат да вземат назаем от своите приятелки, тъй като те няма да са им необходими за тазгодишния Хелоуин. Причината за това е, че за празника на Вси светии през 2010 година голяма част от девойките ще са копие на поп-певицата Лейди Гага.

Между другото, преди Гага един от най-популярните костюми за празника бе на ретро-соул певицата Ейми Уайнхаус.

Скандалният имидж на Лейди Гага дава голямо разнообразие от костюми за Хелоуин. Дори сред всичките й превъплащения има един неин образ, който би „изкаръл акъла" на всички зомбита и вампири. Става въпрос за сензационната рокля от месо на певицата, която предизвика смесени реакции сред обществеността. Това обаче се оказа добра възможност за индустрията в САЩ - в много магазини цената на една такава рокля от говеждо месо достигна до две хиляди долара.

Но следвайки световните модни тенденции за Хелоуин, не е нужно да правим подобни безсмислени разходи. Просто можем сами да си направим подобен костюм. Специалистите по Хелоуин - костюми пък подчертават, че ефектът се получава не толкова от това дали роклята е „дизайнерска", а от следите от „кървящи рани", които сочното месо оставя по голото тяло.

Това не е толкова страшно, но е ужасно смешно. А за Хелоуин това е напълно достатъчно!