Според последни научни изследвания консумацията на кафе допринася за намаляването на риска от фатални сърдечни атаки като инфаркт. Това се дължи на високото съдържание на антиоксиданти в любимата напитка за милиони по света.

Хлорогенната киселина и съединенията, които се образуват при печенето на кафе, предпазват от хронични болести, включително сърдечни заболявания.

Виновник за остарелите разбирания, че кофеинът води до сърдечни проблеми и високо ниво на холестерол, всъщност са мазнините, които се съдържат в кафе зърната на нефилтрираното кафе, приготвяно с джезве или в кафеварка.

Мазнините в кафе зърната лесно може да се елиминират, като се използва филтрираща хартия при варенето на кафето или просто като се консумира разтворимо кафе.

Не е установена зависимост между кръвното налягане и кафето при умерена консумация (3-5 чаши).

Кръвното налягане се повишава при приемане на кофеин единствено при т. нар. „чувствителни към кофеин" хора. Въпреки това при тях повишаването на кръвното налягане е сравнително ниско и продължава около час.

Отдавна е установено, че кофеинът има известен ефект и върху нервната система. Той подобрява реакциите и концентрацията и същевременно предотвратява умората. Това е и една от причините кофеинът да бъде обект на изследвания като противодействащ на умората при пътуване. 

В тази връзка учените напомнят, че една на всеки десет катастрофи се дължи на заспиване зад волана, което е 2 пъти повече от инцидентите при превишена скорост.

Освен това кофеинът действа като общ стимулант на метаболизма, особено при по-интензивно физическо натоварване или физически спорт. Например той помага на колоездачите или участниците в маратон да увеличат скоростта си.

По данни на International Coffee Organization кафето облекчава и главоболието.

Експериментално е доказано, че 6 часа след приемането на болкоуспокоителни и пиенето на кафе 80% от пациентите усещат подобрение в сравнение с 67% от тези, които приемат само болкоуспокоителни.