Калифорния стана първият американски щат, който включи издишвания от пушачите цигарен дим в списъка с токсичните вещества, замърсяващи въздуха.

Това решение, взето от калифорнийския Съвет по въздушните запаси приравнява тютюневия дим с дизеловото гориво, което може да доведе до създаването на по-строги закони срещу тютюнопушенето, коментира Би Би Си.

Съветът се позовава на множество научни изследвания, според които пасивното пушене води до множество ракови и респираторни заболявания.

Припомняме, Калифорния бе първият щат, забранил пушенето на работното място и в последствие – в баровете и ресторантите.

Решението да се обяви тютюневият дим за замърсител на въздуха се основава на доклад от миналата година, чиито автори правят извод, че е възможно рязко увеличение на вероятността за поява на рак на гърдата при младите жени, подложени на издишван тютюнев дим.
Освен това документът дава връзка между пасивното пушене и преждевременните раждания, астмата и други заболявания при децата.

Според изследването пушат около 16% от калифорнийците, като 56% от възрастните и 64% от младите жители на щата вдишват пасивно тютюневия дим.