Китайски учени откриха "чисто нов метод" за производство на големи количества вода чрез лунна почва, донесена от мисия през 2020 г., съобщава "Ройтерс".

През 2020 г. по време на китайската мисия Chang'e-5 за първи път от 44 години насам бяха извлечени лунни проби. Изследователи от държавната Китайска академия на науките са открили, че минералите в тази "лунна почва" съдържат големи количества водород, който реагира с други елементи при нагряване до много високи температури, произвеждайки водна пара.

"След три години задълбочени изследвания и многократни тестове беше открит чисто нов метод за използване на лунна почва за производство на големи количества вода, който се очаква да предостави важна основа за проектиране за изграждането на бъдещи лунни научноизследователски и космически станции", посочва държавната телевизия CCTV.

Откритието може да има съществено отражение за десетилетния проект на Китай за изграждане на постоянен лунен пост на фона на надпреварата му със САЩ и за добив на ресурси на Луната.

Китай стана първата страна, взела проби от обратната страна на Луната

Китай стана първата страна, взела проби от обратната страна на Луната

Китайската сонда отлетя обратно към Земята

Ръководителят на НАСА Бил Нелсън многократно е предупреждавал за бързия напредък в космическата програма на Китай и възможността Пекин да доминира в най-богатите на ресурси места на Луната.

Чрез новия метод един тон лунна почва ще може да произведе около 51-76 кг вода, което се равнява на повече от сто бутилки вода от 500 мл, или ежедневната консумация на питейна вода на 50 души, посочва държавната телевизия.

Китай се надява, че скорошни и бъдещи лунни мисии ще поставят основите за изграждане на Международната лунна изследователска станция - инициатива, която ръководи съвместно с Русия.

Китайската космическа агенция определи 2035 г. за годината, до която ще бъде построена "базова станция" на южния полюс на Луната, а до 2045 г. ще бъде добавена космическа станция в окололунна орбита.

Китай стана първата страна, донесла проби от обратната страна на Луната

Китай стана първата страна, донесла проби от обратната страна на Луната

Сондата Chang'e-6 се завърна на Земята

Съобщението за откритието идва в момент, когато китайски учени вече провеждат експерименти върху лунни проби, донесени през юни от мисията Chang'e-6.

Докато мисията Chang'e-5 върна проби от близката страна на Луната, то Chang'e-6 извади лунна почва от обратната страна на Луната, която винаги остава скрита от Земята.

Значението на лунната вода надхвърля осигуряването на жизнеспособност на постоянното човешко присъствие.

Шефът на НАСА заяви през май, че водата, намерена на Луната, може да се използва за създаване на водородно ракетно гориво, което може да подхранва по-нататъшно изследване на космоса до Марс и други дестинации.

Китайската сонда Chang'e-6 се приземи на обратната страна на Луната

Китайската сонда Chang'e-6 се приземи на обратната страна на Луната

Космическият съд ще събира проби за изследване през следващите два дни