Два китайски изследователски ледоразбивача и един товарен кораб отплаваха днес за Антарктида с повече от 460 души на борда. Целта е да помогнат за завършването на строителството на петата станция на Китай на континента, съобщава "Ройтерс".

Най-голямата китайска флотилия от изследователски кораби, разположени в Антарктика, ще се съсредоточи върху изграждането на станцията на остров Инекспресибъл близо до морето Рос.

Работата по първата китайска станция в тихоокеанския сектор започна през 2018 г. Тя ще се използва за провеждане на изследвания на околната среда в региона, съобщи държавната телевизия. Китай има четири изследователски станции в Антарктика, строени между 1985 и 2014 г. Според американски мозъчен тръст петата може да бъде завършена през следващата година.

Векове са нужни да се възстанови ледът в Антарктика, сочи проучване

Векове са нужни да се възстанови ледът в Антарктика, сочи проучване

Тази година е разтопен лед колкото 10 пъти от площта на Нова Зеландия

Очаква се съоръжението да включва обсерватория със сателитна наземна станция. То ще помогне на Китай да "запълни голяма празнина" в способността си за достъп до континента, според доклад на Центърът за стратегически и международни изследвания (CSIS).

Станцията също е подходящо разположена за извършване на разузнавателни дейности около Австралия и Нова Зеландия и събиране на телеметрични данни за ракети, изстреляни от новия австралийски космически център Арнхем, се казва в доклада.

Китай отхвърля предположенията, че неговите станции ще бъдат използвани за шпионаж.

Топенето на леда в Антарктика ще забави вертикалните океански течения

Топенето на леда в Антарктика ще забави вертикалните океански течения

Ново изследване показва риск за океанските хранителни вериги

Двата ледоразбивача, Xuelong 1 и Xuelong 2, чието име означава "Снежен дракон" на китайски, отплаваха от Шанхай с персонал и логистични консумативи на борда. Товарният кораб Tianhui, ("Божествени благословии" на китайски), потегля от източното пристанище на Джандзяганг със строителни материали на борда.

Петмесечната мисия ще включва проучване на въздействието на изменението на климата.

Двата ледоразбивача също така ще проведат екологични проучвания в югоизточната част на Антарктида и в морето Рос и морето Амундсен на запад. Мисията на Китай в Антарктика, също ще си сътрудничи с други страни, включително Съединените щати, Великобритания и Русия.

Последната ни група полярници се завърна от Антарктида

Последната ни група полярници се завърна от Антарктида

31-ата национална антарктическа експедиция ще остане в историята