Американският президент Барак Обама подобри рекорда на Бойко Борисов с уредените от него пътешествия на „Бистришките тигри", с което предизвика сериозни дискусии в щатското интернет пространство.
За това информира Франческо Семприни от италианския La Stampa.

Оказва се, че кучето на щатския държавен глава - Бо, последвало президентската фамилия за лятната им ваканция със самостоятелен полет на военен спецсамолет.

Ясно е, пише Семприни, че лятната почивка може да се сравнява с големи маневри, особено ако става дума за семейство Обама и „първото куче" на държавата.

Тази година президентът избра да „ваканцува" на остров Мартас Винярд, на 6 километра от бреговете Кейп Код, щата Масачузетс. Почивката си семейството ще прекара във вилата на приятел - богат бизнесмен от Чикаго.

„Далеч от столичния стрес, проблемите с безработицата и бюджета, близкоизточните кризи и скандалите в сферата сигурност" - уточнява италианското издание.

Самата ваканция на президента се посреща нееднозначно в обществото - страната изпитва сериозни затруднения, а държавният глава отмаря в разкош. Истинският скандал обаче предизвикал фактът, че президентското семейство пристигнало на острова по-рано, а „първото куче" долетяло след тях заедно с багажа, тенис ракети и топки, придружено от обслужващ персонал и част от президентската охрана.

Възмущението е подсилено от това, че за VIP кучешкия полет е използван самолет MV-22 Ospreys - хибриден модел, който може да излита както вертикално, като хеликоптер, така и хоризонтално. Това се случва за първи път в историята на Белия дом, се подчертава в статията на La Stampa.

Републиканският стратег Холи Робишод изразява мнение, че Обама би трябвало да избере по-икономичен вариант за ваканция - извънградската президентска резиденция в Кемп Дейвид например.
Но пък жителите на острова са изразили своето задоволство от присъствието на президента.