Висшият съвет за телевизия и радио в Турция нареди на телевизионен канал да се извини заради оспорван телевизионен сериал, посветен на султан Сюлейман Великолепни, предаде Асошиейтед прес.

Предупреждението към телевизионният канал Шоу ТВ било за това, че не показва нужната тактичност по отношение на личния живот на историческа личност.

Съветът, който няма пълномощия да забранява или да се намесва в телевизионни програми преди те да бъдат излъчени, посочи, че е получил десетки хиляди оплаквания от зрители, настояващи за забрана на сериала "Великолепният век".

Съветът предупреди, че излъчването на сериите може да бъде спирано до 12 пъти, ако телевизионният канал не се съобрази с изискванията. Следващият епизод ще бъде излъчен тази вечер.

Според CNN Turk над 75 хиляди протестни писма са получени във Върховния съвет за радио и телевизия след излъчването на първия епизод на 5 януари. Съветът редовно забранява или замразява излъчването на телевизионни програми, смятани за неморални или по политически причини, но още не се е произнесъл за "Великолепният век", припомня "Ройтерс".

„Великолепният век" ("Muhteşem Yüzyıl") разказва за легендарната любов на Сюлейман с Роксолана (известна още като Хурем и Рушем - "Сияеща") - Александра Лисовска, или Анастася "Настя" Лисовска, дъщеря на руски православен свещеник, майка на престолонаследника Селим и погребана заедно с мъжа си в Истанбул. Сценаристите показват владетелят на империята в нейния апогей между 1520 до 1566 г. и халиф на исляма как пие алкохол.

Сюлейман Великолепни е бил начело на Османската империя в най-славните й години. Някои зрители смятат, че сериалът накърнява репутацията му, като го показва в харема му и как консумира алкохол, което е забранено от исляма.

Други сравняват реакцията с тази през 2008г. срещу документалния филм "Мустафа", който според тях обиждал името на основателя на модерна Турция Мустафа Кемал Ататюрк.

Критикът Гюлай Гьоктюрк коментира, че е нормално да има такива, които не харесват нещо, но е ненормално протестът им да преминава в призиви за забрана на произведения на изкуството.