На 43 места в страната се поставят къщички за наблюдения на сънливци като част от нова методика за мониторинг, съобщават от Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

По договор между Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС) и Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания (ИБЕИ) при БАН се извършват теренни проучвания с цел да бъде набавена биогеографска информация за видове от различни биологични групи, защитени на европейско и национално ниво.

Сред тях са 3 вида сънливци - Лешников сънливец (Muscardinus avellanarius), Горски сънливец (Dryomys nitedula) и Мишевиден сънливец (Myomimus roachi), които са защитени видове гризачи съгласно Закона за биологичното разнообразие.

Две мармозетки и седем прасенца се родиха в зоопарка в Бургас

Две мармозетки и седем прасенца се родиха в зоопарка в Бургас

Това е поредният бейби бум в зоологическата градина

Къщичките за сънливци са част от новите методики към Националната система за мониторинг на състоянието на биологичното разнообразие (НСМСБР). Те са важни за опазване на вида, тъй като доказано при използването им се повишава плътността на популацията на тези видове.

Мониторингът на сънливците се извършва с помощта на специално проектирани и изработени дървени къщички, които се поставят на дървета в предварително определените 43 места на територията на цялата страна.

Те са с входни отвори, обърнати към дървесния ствол (за разлика от тези за птици). На всяко място за мониторинг се поставят по 25 къщички, като на 14 от местата вече са поставени общо 350 къщички в рамките на предишен проект на ИАОС, а на останалите 29 места в момента се провежда теренната работа по поставянето на още 725 къщички.

Сънливците обитават горските и извънселищните райони, хранят се с цветове, листа, горски плодове, ядки и някои насекоми. Наименованието си носят от това, че през по-голямата част от годината (от октомври до април) спят зимен сън, изпадайки в хибернация. Те раждат веднъж, най-много два пъти годишно, най-често през юли-август, по 4-6 малки. Гнездят в хралупи на дървета (някои видове и на открито по клоните на храсти и дървета), в тавани на хижи и стопански постройки. Сънливците са нощни животни - през деня спят, а нощем са активни.

Излюпиха се първите бебета черни лешояди за 2024 г.

Излюпиха се първите бебета черни лешояди за 2024 г.

"Зелен Балкани" съобщават за 12 двойки от застрашените птици