Алпинистът-веган Атанас Скатов не успя да направи световния си рекорд с изкачване на седмия връх от Седемте първенци на света, както наричат най-високите върхове на всеки континент. Той прекрати изкачването си на най-високия връх в Северна Америка - Денали/ Маккинли заради саботаж от планински водач. В социалната мрежа самият той пише:

"С много болка в сърцето и душата искам да Ви съобщя, че за мен експедицията на Денали 2015 приключи вчера преди още да съм стъпил в планината и да съм имал и най-малък шанс да тръгна към върха. Станах жертва на съботаж от един егоцентричен и противник на веганството планински водач на име Sebastian Grau от фирма http://mountaintrip.com

Избрах тази фирма за експедицията си понеже имат опит в Аляска и бях с нея на Антарктида, разбира се с друг водач. Още от първия ден на експедицията (7 юни), когато трябваше да си избираме храна за преходите, установих че няма веган-храна за мен.

Бях свикнал с това от другите експедициии да обещават, а после да няма нищо. Нищо не казах, знам че мога да издържа 2-3 седмици на ориз и спагети и това което си носех от България- ядки, сушени плодове и протеинови и енергийни барове на растителен произход.

Трябваше още на 8 юни да излетим от Талкитна за Базов лагер, но поради лошо време останахме още 4 дни в Талкитна да чакаме прозорец и тогава станаха конфронтации, бях провокирван всекидневно от гидовете и съботиран. Останалите 4-ма членове на експедицията също бяха против моето меню на хранене.

Може би и това че ми е последен връх от Севън съмитс им действаше допълнително като трън в очите на всички. И вчера малко преди да излетим за Базов лагер от едно малко словестно спречкване между мен и един млад водач с не особен опит в планината, основния водач взе решение, че за мен експедицията е приключила. Още не мога да повярвам какво се случи, но в САЩ явно всичко е възможно, нали е държавата на неограничените възможности.

Така на този етап водача Sebastian Grau сложи край на проекта ми. В момента е края на сезона за Маккинли и всички други експедиции са запълнени, а и след седмица приключват заминаванията на експедициите за Базов лагер.

Ще остана още малко в Талкитна, ако може да намеря да се присъединя към някой, понеже не нося с мен нито палатка, нито котлон, съдове, храна за лагерите и други неща, които трябваше да осигури фирмата организатор.

Скъпи приятели, явно веганството не се харесва особено на някои хора. Аз лично нямам проблем кой с какво се храни, това е личен избор на всеки в зависимост от това как разбира живота и винаги се радвам на успехите на всички хора.

Животът продължава, разбира се не както до сега за мен. Разбрах, че всичките ти мечти могат да бъдат убити само за броени минути от някой, който иска да бъде като теб, но не е успял и знае че няма да успее никога", пише Скатов.

Потърсихме мнението и на компанията, която бе цитирана от нашия сънародник - Mountain Trip. От там получихме следният отговор:

„Ние разбираме, че сте загрижени за това, което хрумна на г-н Скатов.

Трябва да се разбере, че отстраняването на катерач от експедиция никога не е в най-добрия интерес, нито е в наръчника за услуги и е нещо, което виждаме като последна мярка за действие, взема само след като всички други възможности са изчерпани. Премахване катерач е нещо, което се прави, само когато имах реална и документирана загриженост за безопасността на другите членове на експедицията.

През 40-годишния опит за изкачване на Денали, това е единственият случай за отстраняване на катерач от експедиция преди отборът се е отклонил за ледника.

От уважение към личния живот на господин Скатов, аз няма да споделя подробности за своите действия и поведение, които ни доведоха до отстраняване от отбора. Бяхме много ясни, че той трябва да промени своите действия и поведение или няма да му бъде разрешено да продължи да функционира като член на нашата експедиция.

Той избра да не го прави.

За да е ясно - нашите действия не са имали нищо общо с неговия хранителен избор. Ако г-н Скатов каже на някого, че ние сме го отстранили от пътуването поради веганския му хранителен режим, това би било невярно.

Бяхме купили, подготвили и опаковали разнообразно и вкусно меню от ястия за експедицията му дни преди събитията, за които споменах, че са настъпили. Г-н Скатов се присъедини към нас в Антарктика през декември миналата година и ние му осигурихме отлична и разнообразно меню от вегетариански ястия за неговото изкачване на връх Винсън. От своя страна за Денали бяхме подготвили и дори по-добро меню", отговориха от фирмата специално за news.bg.

Под неговия пост приятели го съветват да е благодарен, че е жив и здрав, защото фирмата имала и нещастни случаи в планината.