Индонезиец, който твърдял, че е на 146 години - най-дълго живелият човек някога, е починал в селото си в Централна Ява. Това съобщава Би Би Си.

Документите на Содимеджо, наричан дядо Гото, показват, че е роден през декември 1870 година. В Индонезия обаче започнали да водят регистър на ражданията през 1900 г., а и преди е имало грешки.

Официални лица заявяват пред Би Би Си, че документите на дядо Гото са били валидни, основавайки се на документи, които той е предоставил и интервюта с него.

Той е бил приет в болница на 12 април заради влошаващо се здравословно състояние. Шест дни по-късно той е настоял да се върне вкъщи. След като се прибрал у дома от болницата, той изяждал само по няколко лъжици овесена каша и пиел много малко вода. Това продължило няколко дни. След това до момента на смъртта си, столетникът оказвал да се храни и пие вода, разказва правнукът му.

Запитан за тайната на дълголетието си, дядо Гото заявил пред Би Би Си миналата година, че търпението е ключът и че имал дълъг живот, защото има хора, които го обичат и се грижат за него.

Старецът е пушил до края на живота си, като е надживял четири съпруги, 10 братя и сестри и всичките си деца.

В селото той е бил местен герой, известен с разказването на велики истории за войните срещу Япония и холандските колонизатори.

Правнукът на Содимеджо допълни, че дядо му е бил погребан в място в местно гробище, което купил преди няколко години.

Ако неговата възраст бъде доказана, той може да се окаже най-възрастният човек след французойка, починала на 122 години.