Един от най-опитните планински водачи си върна титлата за най-много изкачвания на връх Еверест, след като изкачи върха за 27-ми път, само три дни след като негов колега шерп изравни предишния му рекорд. Това съобщава Асошиейтед прес.

53-годишният Ками Рита достигна 8849-метровия връх за пореден път, ръководейки група алпинисти на най-високата планина в света.

Ками Рита за първи път изкачва Еверест през 1994 г. и оттогава прави това пътуване почти всяка година. Той е един от многото водачи шерпи, чийто опит и умения са жизненоважни за безопасността и успеха на чуждестранните катерачи, които се стремят да застанат на върха на планината всяка година.

Първата вълна от катерачи за сезона достигна Еверест през уикенда, докато шерпи фиксираха въжета и направиха пътеки за стотиците, които ще се опитат да изкачат върха през оставащите дни на май. Май е най-добрият месец за изкачване на Еверест, тъй като има най-добрите метеорологични условия.

След края на май времето в планината се разваля и катеренето става опасно. Катерачите обикновено достигат базовия лагер на Еверест през април и прекарват седмици в аклиматизиране към голямата надморска височина, неравния терен и разредения въздух, преди да изкачат върха.

Непалските власти са издали близо 470 разрешителни за изкачване на Еверест тази пролет.

Рекорден брой алпинисти отново заливат Еверест

Рекорден брой алпинисти отново заливат Еверест

Има опасения, че отново ще се образуват задръствания по маршрута към върха