Нидерландски съд потвърди забраната за асистираното самоубийство, разглеждана като пречка от активистите в защита на евтаназията, които казаха, че забраната нарушава правото им да определят кога ще свърши животът им, предава Associated Press.

Окръжният съд в Хага отхвърли аргумента на активистите, че забраната нарушава Европейската конвенция за правата на човека.

"Правото човек сам да решава какъв е краят на живота му наистина е защитено от конвенцията", се казва в писмено изявление на съда. "Това право на самоопределение обаче не стига толкова далеч, че да има и право на асистирана евтаназия."

Фриц Спангенберг, председател на групата Cooperative Last Will, която заведе делото заедно с 29 отделни ищци, каза, че е разочарован от решението, но обеща да продължи да се бори. Той каза, че ще проучи решението с адвокати, преди да реши дали да обжалва.

"Не съм изненадан, но се надявах на по-широка перспектива", каза Спангенберг в телефонно интервю.

Нидерландия беше първата нация, която легализира евтаназията. Закон от 2002 г. позволява на лекарите да слагат край на живота на пациенти при строги условия, или чрез прилагане на смъртоносна доза лекарства, или като дават на пациента лекарствата, които да приемат.

Асистираното самоубийство, което предполага някой, който не е лекар, да предоставя на човек самоприложено смъртоносно вещество, остава незаконна.

Съдът в Хага каза, че законът за евтаназията "правилно претегля различните интереси" на "от една страна, социалния интерес за защита на живота и защита на уязвимите хора, а от друга, интереса на тези, които търсят асистирано самоубийство".

Но се отбелязва, че условията, които трябва да бъдат изпълнени, за да може лекарят да извърши евтаназия, означават, че "не всеки, който смята живота си за завършен, ще може да получи асистирано самоубийство".

Спангенберг каза, че съдът е "много фокусиран върху възможностите за евтаназия, които са добри, но толкова бюрократични и се прилагат само в случай на безнадеждно медицинско страдание с много условия".

Холандия разрешава евтаназия за неизлечимо болни деца под 12 години

Холандия разрешава евтаназия за неизлечимо болни деца под 12 години

Ще е необходимо съгласието на родителите и поне двама лекари