Холандското правителство одобри планове за разрешаване на евтаназия за неизлечимо болни деца на възраст между една и 12 години, съобщава БиБиСи

Във вторник министърът на здравеопазването Уго де Йонге заяви, че промяната на правилата ще спре някои деца да "страдат безнадеждно и непоносимо".

Понастоящем евтаназията е законна в Холандия за деца на възраст над 12 години, със задължително съгласие на пациента и техните родители. Законно е и за бебета до една година със съгласието на родителите.

Но няма разпоредби за тези на възраст между една и 12 години, които са неизлечимо болни.

Въпросът се оказа изключително противоречив и предизвика месеци дебати в правителството на управляващата коалиция от четири партии. Налице е и силно противопоставяне от консервативните християнски партии.

Но след одобрението на плановете от правителството, де Йонге заяви, че ще изготви нови правила за тази практика. Той каза, че проучване на експерти е отбелязало необходимостта от промяна на правилата.

"Проучването показва, че има нужда от активно прекратяване на живота според лекарите и родителите на нелечимо болни деца, които страдат безнадеждно и непоносимо и ще умрат в обозримо бъдеще", заяви де Йонге в писмо до парламента.

Той добави, че проучването показва, че около пет до 10 деца годишно ще бъдат засегнати от промяната на правилата.

Настоящите закони няма да се нуждаят от промяна, каза министърът на здравеопазването, но лекарите ще бъдат освободени от наказателно преследване за извършване на одобрена евтаназия в тази възрастова група.

Както при децата на възраст над 12 години, при предложената промяна на правилото ще е необходимо съгласието на родителите. Пациентът също трябва да изпитва "непоносимо и безкрайно страдание" и поне двама лекари трябва да се съгласят с процедурата.

Очаква се промяната да бъде приложена през следващите няколко месеца.

Евтаназията и асистираното самоубийство са законни в Холандия от 2002 г., а съседна Белгия последва примера месеци по-късно. Двете държави бяха първите в света, които узакониха практиката, макар и при много строги условия,

През 2014 г. Белгия стана първата държава, която разреши доброволна евтаназия на деца, ако те са неизлечимо болни и изпитват силна болка и ако имат съгласието на родителите. Нидерландия въведе същото правило за деца на възраст над 12 години малко след това.

22% увеличение на желаещи евтаназия отчита холандски център за 2019 г.

22% увеличение на желаещи евтаназия отчита холандски център за 2019 г.

"Всеки работен ден 13 души казват: "Помогнете ми, не мога да продължа"