Холандска организация, която извършва евтаназия, е получила 3,122 заявки миналата година, което е увеличение с 22% спрямо предходната година, съобщи в петък експертният център по евтаназия.

"Всеки работен ден 13 души казват: "Помогнете ми, не мога да продължа", коментира Стивън Плейтер, директор на центъра, известен преди като Клиника "Край на живота".

Центърът разполага с експерти, които съветват общопрактикуващи лекари в случаи на евтаназия, и екипи, съставени от лекари, психиатри и медицински сестри, които посещават пациенти, за да оценят исканията им и да прилагат фатални дози лекарства, ако отговарят на критериите за евтаназия.

През 2002 г., Холандия стана първата държава в света, която легализира евтаназията. Може да се извършва само от лекари, които прилагат фатални дози лекарства при строги условия.

Центърът заяви, че изпълнява близо 900 или около една трета от получените искания през 2019 г. Исканията често са в случаи на хора с деменция или страдащи от множество физически оплаквания, свързани със старост.

Центърът работи и с пациенти, чиито лекари не искат да извършват процедурата, според уебсайта на организацията.

Оправдаха холандски лекар на знаков процес за евтаназията

Оправдаха холандски лекар на знаков процес за евтаназията

Лекарят е оправдан, след като преди три години евтаназира 74-годишна жена

Броят на хората с деменция, получили евтаназия, нараства от 70 през 2018 г. на 96 миналата година, съобщават от Експертния център по евтаназия. Два от тези случаи са свързани с толкова напреднали пациенти с деменция, че са били счетени за психически нетрудоспособни.

Миналата година холандски лекар бе оправдан по обвинения за убийство, повдигнати след като е извършил евтаназия на пациент с тежка деменция преди повече от три години.

Съгласно холандското законодателство, хората имат право на евтаназия, ако направят обмислено, доброволно искане за това и ако страданията им са безнадеждно "непоносими".

Пациентите могат да изготвят предварителна директива, в която да заявят желанието си за евтаназия в бъдеще и специфичните условия, които биха определили времето. Лекарите също трябва да потърсят съветите на поне още един независим лекар, преди да евтаназират пациент.

Центърът заяви, че броят на исканията за евтаназия създава напрежение за персонала.

"Цифрите оказват тежко влияние върху организацията", коментира Плейтер в изявление. "В момента имаме свободни работни места в целия борд - лекари, психиатри и медицински сестри."

Регионалните мониторингови комисии, които оценяват всички случаи на евтаназия, заявиха, че всички искания, отправени от центъра, са изпълнени "внимателно", което означава в съответствие със законодателството.

Нова Зеландия решава за евтаназията на референдум

Нова Зеландия решава за евтаназията на референдум

Проектозаконът беше прокаран с 69 срещу 51 гласа на последно четене след дългогодишен бурен дебат