Държавни глави заемат шест от 10-те първи места в класацията на списание „Форбс" за най-влиятелните хора в света. Тазгодишната класация оглави президентът на САЩ Барак Обама.

Годишната класация на "Форбс" определя 71-те най-влиятелни света личности измежду приблизително 7,1 млрд. население в световен мащаб. Класацията е на базата на на фактори, вариращи от богатството до глобално влияние.

В топ 10 на най-влиятелните хора в света са и германският канцлер Ангела Меркел, руският президент Владимир Путин, крал Абдула бин Абдулазиз Ал Сауд от Саудитска Арабия и британският премиер Дейвид Камерън.

Бизнесменът с най-високо място в класацията е съоснователят на Microsoft Бил Гейтс, който е под номер 4.

Председателят на Федералния резерв на САЩ Бен Бернанке и президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги са двамата държавни служители, които също попадат в топ 10.

Папа Бенедикт XVI е на пето място в класацията на "Форбс".

Основателят на Facebook Марк Зукърбърг, който e най-младият в списъка, изпадна до 25-то място, след като миналата година беше на 9-то.

Най-възрастният сред световните влиятелни личности е 81-годишният медиен магнат Рупърт Мърдок, който заема 26-то място.

"Форбс" извади от списъка на най-влиятелните хора в света държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън, която миналата година зае 16-та позиция, тъй като не се очаква тя да остане на влиятелния си пост през втория мандат на президента Обама.