Ограничаването на гледането на телевизия до два часа на ден би могло да предотврати или забави лошото здраве. Това показва ново проучване, цитирано от Би Би Си.

Рисковете за здравето, свързани с времето пред телевизора, като рак и сърдечно-съдови заболявания, са най-ниски, когато дневното време за гледането на телевизия е два часа или по-малко.

Изследването на Университета в Глазгоу е проследило почти 500 000 участници на възраст между 37 и 73 години за период от 12 години между 2006 и 2018 година.

Резултатите показват, че възрастните трябва да сведат до минимум гледането на телевизия.

Ако всички участници са ограничили гледането на телевизия до два часа на ден, потенциално 5,62% от всички смъртни случаи и 7,97% от починалите от сърдечно-съдови заболявания биха могли да бъдат предотвратени или отложени.

В проучването е бил включен не само традиционният телевизионен екран, а и гледането на видео на мобилен телефон.

Д-р Хамиш Фостър от Института за здраве и благополучие на Университета в Глазгоу е ръководил проучването.

Той каза, че проучването е подкрепило настоящите доказателства, че гледането на твърде много телевизия - и по-общо воденето на заседнал начин на живот - може да доведе до лошо здраве.

"Нашето проучване показва, че ограничаването на времето за телевизия може да отложи или да предотврати много лошо здраве", коментира д-р Фостър.

"Все пак предстои още много работа, преди да можем да дадем твърди препоръки за допустимото време за гледане на телевизия. Необходими са допълнителни изследвания, за да се разберат всички тези фактори и да се информират бъдещите съвети и насоки", допълва специалистът.

Той добави, че нездравословното хранене и по-ниският социално-икономически статус са свързани както с времето за гледане на телевизия, така и с лошото здраве.

Изследователите също така са разгледали потенциалните ползи от заместване на времето за гледане на телевизия с по-здравословни дейности като ходене.

Те са установили, че хора, които биха се възползвали най-много от замяната на по-дълги периоди пред екрана с повече време за тренировки, са онези, които прекарват само много малки количества от деня си, извършвайки тези по-здравословни дейности.