В Милано откриха първата вертикална градина в града. Това се случи по време на Международния фестивал на околната среда, предаде prontosofia.

„Зелената стена" е на практика, покрита с растителност, и се намира до Порта Тичинезе. Над 180 различни храсти и цветя се спускат по стената, висока 18 метра и дебела 60 см.

Те се осветяват и напояват с помощта на фотоволтаично устройство, което ще спестява изпускането в атмосферата на 750 кг въглероден диоксид годишно.

„Вертикалната градина е прекрасен начин за украса, по който се демонстрира и респект към околната среда. Това е само първият пример, много други стени в Милано също ще бъдат покрити с растителност по този начин", каза съветникът по обществения ред в кметството на Милано Маурицио Кадео, като допълни, че растенията ще предпазват стените от „драскачи".

Концепцията за подобен тип облицовка на фасада на сгради е патент на французина Патрик Блан, известен с проекта си „висящите градини".

Зелените му картини красят много от най-престижните хотели, клубове и частни апартаменти в цял сят. Един от най-забележителните му проекти е зелената фасада на музея Бранли в Париж.

Вертикалните градини, са съставени предимно от различни видове малайзийски растения, които не се нуждаят от почва.

Структурата й е изградена от три слоя - PVC, система за подхранване и напояване и метална рамка, поддържаща конструкцията.