Археолози откриха раннонеолитен гроб на около 7 600 години в селище Слатина.

Проучванията, които предстоят, ще дадат информация за физическите характеристики на хората и дали началото на първата европейска цивилизация е в днешните български земи.

Ръководителят на проекта е зам.-председателят на БАН Васил Николов. Той коментира, че учените имат достатъчно данни за начина на живот на хората в селището Слатина, но все още не е установено какви са били погребалните практики.

Известно е, че селището е просъществувало около 500 години - от края на седмото хилядолетие пр. Хр., когато са пристигнали първите заселници, до около средата на шестото хилядолетие пр. Хр.

Новооткритият скелет принадлежи най-вероятно на жена, погребана с дете в близост, непосредствено до останките на къща в периферията на селището, обясни Николов.

Смята се, че при погребенията по това време починалите са били полагани в Земята - майка е в ембрионална поза.

Пресъздадоха лицето на човек, живял преди 9500 години

Пресъздадоха лицето на човек, живял преди 9500 години

Портретна възстановка на Черепа от Йерихон...

По време на дългогодишните разкопки на учените от Националния археологически институт с музей на БАН в селището Слатина са открити много постройки. Сред тях са две големи къщи от 117 и 147 кв. м., както и една от почти 300 кв. м.

Селището е било оградено с концентрични ровове, които са имали предпазни и магически функции. В тях са извършвани жертвоприношения.

Сред новооткритите находки в селището Слатина са различни предмети от бита и култа като костна лъжица и керамични съдове, пинтадера, части от култови масички за жертвоприношения.

Разкопките на екипа на археолозите ще продължат в централната част на селището. Там те се финансират от Столична община, с подкрепата на Столичния инспекторат.

Откриха останки на праисторически човек край Враца

Откриха останки на праисторически човек край Враца

Скелетът е престоял в земята близо 8 000 г.