Международна група геофизици са открили следи от древни континенти под леда на Антарктида, съобщава порталът Live Science.

Учените са направили триизмерна карта на земната литосфера, сравнявайки данните на спътника на Европейската космическа агенция GOCE, който е събирал информация за гравитационното поле на Земята от 2003 до 2013 г., с информацията от други изследвания. По този начин те са успели да хвърлят светлина върху "сляпата зона", за която Антарктида отдавна се смята.

Ледът на Антарктида се топи три пъти по-бързо

Ледът на Антарктида се топи три пъти по-бързо

Мрачни прогнози за климатичното затопляне

"Това, което виждаме, ни връща към времето на разпадането на суперконтинента Гондвана и показва връзката на Антарктида с околните континенти", отбелязва водещият автор на изследването Йорг Ебинг, който е геофизик от Университета в Кил.

Учените са установили, че някои райони на Източна Антарктида са свързани с древния суперконтинент Гондвана, който е включвал Африка, Индия, Австралия и Южна Америка. Гондвана се е образувала в края на предкамбрийския период (преди 750-540 млн. години) и се е разпаднал преди около 180 млн. години.

Също така се отбелязва, че земната кора на Западна Антарктида е много по-тънка от тази в Източна Антарктида.

Проф. Пимпирев: Глобалното затопляне е видимо с просто око на Антарктида

Проф. Пимпирев: Глобалното затопляне е видимо с просто око на Антарктида

Цял месец работихме сами на целия остров Ливингстън, обясниха нашите полярници