Загубата на лед в Антарктика се е утроила за десетилетие. Ако това продължава, ще имаме сериозни проблеми, предупреждава в. "Вашингтон поуст".

Ледената шапка на Антарктида се разтапя с бързо нарастващ темп, като в момента повече от 200 милиарда тона лед се стичат в океана всяка година и това увеличава морското равнище с половин милиметър за 12 месеца, съобщи екип от 80 учени в сряда.

Скоростта на топенето на леда се е утроила през последното десетилетие, заключава проучването. Ако тази тендеция продължи, някои от най-лошите страхове на учените за издигането на океаните могат да бъдат реализирани, оставяйки на по-ниско разположените градове и общности по-малко време да се подготвят, отколкото се предвиждаше.

Резултатът също така посочва, че народите имат кратък период от време - може би не повече от десетилетие - за намаляване на емисиите от парникови газове, ако се искат да избегнат някои от най-тежките последици от изменението на климата.

Белгия се върна в Антарктика

Белгия се върна в Антарктика

Откриването на станцията бележи завръщането на Белгия в Антарктика

Антарктида, най-голямата ледена шапка на планетата, е загубила 219 милиарда тона лед годишно от 2012 г. до 2017 г. Това е три пъти повече от 73 милиарда тона за преди десетилетие, заключават учените. От 1992 г. до 1997 г. Антарктида е загубила 49 милиарда тона лед годишно.

Изследването е продукт на голяма група антарктически експерти, които колективно прегледаха 24 скорошни измервания за загубата на лед в Антарктика и обобщавайки промените в региона. Изследването е публикувано в списание "Нейчър".