Жесток срив в резервациите помрачава настроението в разглезения от успехи туристически бранш.Това обаче не важи за сектора на круизните пътувания, който бележи истински бум, коментира "Дойче веле".

Така шефът на круиз-армадата АИДА, състояща се вече от седем кораба, представи впечатляващи цифри. Миналата година шест кораба с логото АИДА са предложили туристическа наслада на общо 414 000 пасажери, което е с 23 процента повече от 2008. Оборотът пък е скочил с цели 28 процента на 722 млн. евро.

Интересът към круизните екскурзии е огромен. В световен план броят на резервациите се е повишил с един милион. Миналата година около 400 кораба са кръстосвали моретата с над 15 млн. туристи.

Според американски и британски изчисления германците, които са световни шампиони в пътуванията, са в тази дисциплина едва на трето място. Експертите обаче виждат голям потенциал за растеж.

През 2009 един милион германци са предприели далечни пътувания в открито море, което представлява плюс от над 13 процента. Общият оборот се е повишил с 200 млн. евро на общо 1,9 млрд. Средната цена за круиз в открито море се изчислява на 1811 евро. В тази сума обаче влизат също и самолетните полети до и от съответните пристанища в началото и края на морската обиколка.

Тази година на круизния пазар в света излизат десет нови кораба с 25 000 легла. Това изостря конкурентната борба, особено в Карибика. Още в момента круизна екскурзия с луксозен кораб струва средно 1200 евро, т.е. една трета по-малко, отколкото преди десет години. Браншът обаче не очаква битки за цените, тъй като от 2011 година броят на пусканите в експлоатация нови круизни кораби ще бъде намален наполовина.