Италианската полиция е подслушала случайно четири телефонни разговора на папа Бенедикт 16, съобщава в. The Daily Mail.

Това е станало през 2009г., когато главата на Римокатолическата църква е звънял на шефа на Националната служба за гражданска отбрана Гуидо Бертолазо във връзка със земетресението, което разтърси централна Италия.

Освен това полицията случайно е подслушала и разговора на Бертолазо с американския държавен секретар Хилари Клинтън. Подробности от разговорите не са оповестени. Известно е само, че Бенедикт 16 и Клинтън са предложили помощ на шефа на службата за гражданска отбрана и са му благодарили за оперативните действия в районите на бедствието.

Италианската полиция е подслушвала мобилния телефон на Бертолазо в рамките на разследване на дела за корупция и злоупотреби при реализацията на проект за възстановяване на град Акуила, където беше епицентърът на земетресението.

Представители на Ватикана вече изразиха възмущението си, че разговорите на папата са били тайно подслушвани.

Източник от полицията е съобщил за изданието, че записите на разговорите на Папата и Хилари Клинтън с Гуидо Бертолазо вече са унищожени.

Журналисти отбелязват, че за последните 10 години сътрудници на италианската полиция и разузнаването са прослушали 30 млн. телефонни разговора в рамките на различни разследвания.

Сред тях е бил и италианският премиер Силвио Берлускони.