Пътуването с автобус действа по-добре от диета или упражнения, смятат учените от Колежа по хигиена и тропическа медицина в Лондон, предаде БГНЕС.

Според проучването на експертите пътуването с автобус, колело или пеша е тясно свързано със здравословните килограми и намалява индекса на телесната маса. Политиката на градските власти трябва да се съсредоточи върху намаляване на употребата на колите за сметка на другите начини на транспорт, препоръчват учените.

Учените забелязали, че мъжете, които използват градския транспорт или отиват на работа пеша или с колело, имат индекс на телесната маса със средно един пункт по-малко от онези, които използват автомобил. Средно разликата между ползващите автомобили и градски транспорт господа се равнява на около 3 кг.

При дамите 0,7 пункта е спадът на индекса на телесната маса, ако ползват алтернативни начини за придвижване вместо кола. Това се измерва в близо 2,5 кг.

Така резултатите от изследването нареждат ползването на обществен транспорт до ходенето пеша и карането на колело по показателя полза за здравето.

В проучването са участвали общо над 7500 мъже и жени.