Принц Ендрю Националното бюро за одит във Великобритания разкритикува принц Ендрю за неоправдано изразходване на средства за наем на самолети е хеликоптери.

Според данните на ведомството, публикувани днес, средният син на кралица Елизабет Втора – Йоргският херцог Ендрю – през миналата година е похарчил 325 000 лири за полети. Принцът се оправдал, че според него влаковете не са надеждни, съобщава РИА “Новости”.

Сред най-фрапиращите примери за неоправданите харчове са наемането на хеликоптер за пътуване за обяд в Оксфорд, което струвало 3000 лири. За сравнение най-скъпият билет за влак струва 97 лири.

Полетът от 35 мили до щаб-квартирата на “Джонсън и Джонсън” през май 2004 година е струвал 681 лири, вместо 17-фунтовия билет за влак. Пътуването до военна база в графство Съмърсет на борда на самолет на Кралските военно-въздушни сили е струвало 3 600 лири, а полетите до голф-клуба “Сейнт Ендрюс” в Шотландия възлизат на 32 000 за година.

Докладът на одиторското бюро бе подготвен по искане на депутата от Лейбъристката партия от Глазгоу Йън Дейвидсън, който нарече този навик на принца “екстравагантен”.

Същевременно Бъкингамският дворец тълкува публикуваните данни в своя полза. Националното бюро за одит напълно оправда херцога на Йорк по въпроса за нецелесъобразното изразходване на държавни средства за транспортни нужди за изпълнение на официалните му задължения, се казва в прессъобщение на двореца.

Членовете на кралския дворец получават пари от Министерството на транспорта, да жп и въздушен транспорт при изпълнението официалните и церемониалните им задължения, посочва агенцията.