Биография на американския писател Джеръм Дейвид Селинджър, която авторът е забранил да бъде публикувана, бе продадена на аукцион в Ню Йорк за 4 000 долара, съобщиха организаторите на търга, цитирани от Новости.

Биографиятата, озаглавена „Дж. Д. Селинджър: Живот на хартия", е написана от британския литературен критик Иън Хамилтън, но никога досега не е била издавана.

Селинджър водеше отшелнически начин на живот. През 1987 година той се яви в съда с искане да се спре въпросната публикация на книгата, както и на много писма, писани отново от Хамилтън. Писателят също така защити авторските си права на повече от 70 негови писма, непубликувани и досега.

На търга е възстановен един от почти 100-те екземпляра, напечатани за редактиране. За „черновата" на екземпляра, в която фамилията на автора е написана грешно - Хамитън, а не Хамилтън, организаторите са се надявали да получат между 4000 и 6000 долара.

Джеръм Дейвид Селинджър е американски писател, известен най-вече с романа си "Спасителят в ръжта". Той е от смесен шотландски, ирландски, еврейски и полски произход. Роден е на 1 януари 1919 година и умира на 27 януари 2010, на 91 години.

Не е публикувал нова книга от 1965 година насам и не е давал интервю от 1980 година. В България известните преведени негови заглавия са "Девет разказа" и сборник от четири новели, озаглавени "Семейство Глас".