пакистанКомпютърен програмист, живеещ в близост до имението на Осама бин Ладен, не само се оказа неволен свидетел на операцията срещу лидера на „ал-Кайда", но и информира хиляди в реално време за случващото се чрез Twitter.

Припомняме, в извънредно обръщение към нацията американският президент Барак Обама официално потвърди новината за убийството на бин Ладен. Той каза, че убийството на бин Ладен е най-сериозното постижение на американската нация, която след терористичните атаки от 11.09.2001 г. е била по-обединена от всякога.

33-годишният Сохаб Атар се преместил със семейството си в Аботабад, за да избяга от шумотевицата в големия град. Към 01:00 часа след полунощ той чул преминаващите над града хеликоптери и, напълно в духа на новите технологии, първата работа на програмиста била да съобщи за странния шум в Twitter - "Хеликоптер кръжи над Аботабад в 1 през нощта (това се случва рядко)".

В последствие Атар започнал да описва всичко, което чувал - преминаващи хеликоптери, трошенето на прозорци и взривяването на експлозиви. Според него един от вертолетите е бил свален, като след това са дошли още два. Програмистът цитирал и информация, която получавал от познати - че машините не са пакистански, че може би става въпрос за тренировъчен инцидент и че полицията е блокирала част от града.

Скоро Атар, който междувременно следял световните агенции, свързал среднощната реч на американския президент Барак Обама със събитията в града му: "Сега се оказва, че без да искам съм предал на живо рейда срещу Осама"

35 twitter съобщения след началото на операцията срещу лидера на „ал-Кайда", Сохаб Атар има 14 000 нови последователи в Twitter и в последните си съобщения недоволства, че не може да използва пълноценно електронната си поща, която се задръстила от наплива.