Барак Обама и съпругата му Мишел няма да присъстват на сватбата на принц Уилям, която ще се състои следващата година, съобщава lenta.ru.

Това решение е мотивирано от факта, че Уилям все още не е официален наследник на британския престол и сватбата няма статус на дейности с национално значение.

Изданието отбелязва, че благодарение на това принц Уилям и бъдещата му съпруга - 28-годишната Кейт Мидълтън, може да си позволят да не поканят задължителните две хиляди гости по„предписани" правила за мероприятие от такова ниво.

Според източник предимство ще бъде дадено на обикновените граждани и сътрудници на благотворителни организации. Въпреки това, не е изключено на сватбеното тържество да се появят и някои представители на политическия елит като например френският президент Никола Саркози и съпругата му Карла Бруни.

Отказът на американската първа двойка означава отстъпление от традициите. През 1981 година на сватбата на родителите на Уилям - Чарлз и принцеса Даяна, били поканени тогавашният президент на САЩ Роналд Рейгън и съпругата му Нанси

Сватбата на Уилям и Кейт е насрочена за 29 април 2011 година в Уестминстърското абатство. Заради тежката икономическа криза и ръста на безработицата в страната, самият принц обеща, че сватбата му няма да е толкова луксозна, както тази на  родителите му, на която бяха поканени повече от 3 500 гости.