пандиЧовешката дейност е на път да причини шестото известно масово изчезване на животински видове. Това е заключението на доклад, публикуван в сп. „Нейчър" и цитиран от „Франс Прес".

За последните 540 млн. години пет пъти природни явления са унищожавали минимум по 75% от съществувалите до този момент видове, посочват учените. Този път, обаче, причина за катастрофата ще бъде човешката дейност - унищожаването на местообитанията, прекомерният лов, разпространението на бактерии и вируси и климатичните промени, причинени от парниковите газове.

Палеобиолози от университета в Бъркли посочиха, че бозайниците и техните фосили могат да се използват като своеобразен барометър за биоразнообразието. Преди човешката експанзия, започнала преди 500 години, само по два топлокръвни вида са изчезвали за милион години. От тогава до днес, обаче, 80 вида бозайници (от общо 5 570) са били изгубени завинаги.

Изследователите коментираха, че ако темпът се запази, след едва 300 години е възможно две трети от познатите днес животни да останат само спомен. В сравнение с останалите подобни катастрофи, на които били нужни понякога милиони години за същия резултат, това е кошмарно бързо, посочиха учените.

Единственото подобно събитие в световната история е от преди 65 млн. години, когато астероид удря Земята и последвалите огнена буря и глобално застудяване, причинено от липсата на слънце, „заличават" динозаврите.

Изследователите предупредиха, че възстановяването на биоразнообразието е процес, който отнема милиони години, като само за еволюцията на един вид са нужни стотици хиляди. Те посочиха, че все още процесът не е станал необратим, но е напълно възможно до края на века половината видове в тропическите гори и кораловите рифове да изчезнат.