Преди няколко дни властите в Пакистан блокираха достъпа до социалната мрежа Facebook, а днес това стори и правителството в Бангладеш, съобщава МИГнюз.

Причината е групата във Facebook, наречена „Нарисувай Мохамед днес" (Draw Mohammed Day). В нея създателите й призовават хората да публикуват снимки на пророка на 20 май в знак на протест срещу заплахите, отправени от радикална мюсюлманска групировка срещу създателите на филмчето South Park.

За да предпазят в бъдеще пакистанците от подобни неприятности група ентусиасти от град Лахор са разработили собствена социална мрежа под името Millatfacebook.

"Millatfacebook ще Ви позволи да общувате и обменяте информация с над 1, 57 млрд. мюсюлмани, както и с представителите на други религии", гласи надпис от първата страница.

Според пакистански програмисти броят на потребителите, регистрирани за първите дни от стартирането на ресурса, надхвърля вече 4 300 души.

Мрежата почти едно към едно повтаря дизайна на оригиналния Facebook. Първите пробвали мюсюлманския аналог на най-популярната в света мрежа обаче гоопределят като нискокачествено копие на Facebook.

Главната разлика между знаменития интернет-проект на Марк Цукерберг и творението на програнистите от Лахор е в правилата, които трябва да спазват мюсюлманските потребители.

"Искаме потребителите на Facebook да разберат, че използвайки нашата социална мрежа, ще им се наложи да отговарят за постъпките си", заяви Осман Захир, директор на софтуерната компания, разраборила Millatfacebook.

"Ако някой се осмели да пише неуместни неща за пророка Мохамед, ние ще вземем мерки", заяви още Захир.