iBOTНов революционен модел на инвалидна количка ще излезе в най-скоро време на пазара в САЩ. Управлението на iBOT е много сложно, а цената й е твърде висока, но тя ще позволи на инвалидите да получат по-голяма свобода при движенията си, коментира електронното издание NEWSru.

“Креслото” е оборудвано с жироскопи и сложни сензори, които му позволяват дори да се качва по стълби. То лесно се превръща в четириколка, което облекчава придвижването по неравни или тревисти местности. Освен това количката може да повдига своя собственик.

Създателят на iBOT – Дин Каймен твърди, че тази функция е била добавена в последствие, по молба на самите инвалиди, които искат да разговарят със събеседника си, като очите им са на едно ниво с неговите, а така също и да си взимат сами продукти от високите рафтове в супермаркетите.

Специалисти нарекоха изобретението “пробив”. Неговото управление обаче е толкова сложно, че може да се купи само с лекарско предписание, а инвалидът трябва да премине специален курс на обучение.

Инвалидната количка ще се появи на пазара в края на годината и ще струва около 29 000 долара и в момента неговите производители - Johnson & Johnson водят преговори с най-големите американски застрахователни компании. Целта на преговорите е високата цена на iBOT да се покрива от медицинската застраховка.