Дузина руски дипломати и техните брачни партньори бяха обвинени в предполагаеми злоупотреби с над 1,5 млн. щатски долара, източени от правителствена програма за здравно осигуряване, насочена към помощ на социално слаби лица, съобщиха от прокуратурата в Ню Йорк късно снощи.

Общо 49 души са подведени под отговорност за съучастие в „системни злоупотреби чрез подправени документи за доходи, които са по-ниски от реалните", се казва в съобщението на прокуратурата. Единадесет от тях все още се намират на територията на САЩ, но не могат да бъдат задържани, тъй като се ползват с дипломатически имунитет.

Схемата е започнала да действа през 2004-та и е продължила до месец август тази година. Подавайки неверни данни за доходите си и регистрирайки децата си като американски граждани, те са получавали приходи при бременност и раждане, а по-късно и помощи за отглеждане на деца.

През същото време обвиняемите са харчили „хиляди долари" за луксозни почивки и скъпи часовници, дрехи, обувки и бижута от марките „Сваровски", „Прада" и „Тифани", се казва в изявлението от офиса на градския прокурор в Южния окръг на Ню Йорк.

В свое изявление самият прокурор Прет Барара каза, че „дипломацията би трябвало да бъде средство за изграждане на връзки между държавите, а не за ограбване на приемащата дипломатите държава".

По-голямата част от дипломатите са работили в институции като Руската мисия в ООН, консулството на Русия във Ню Йорк и Руското търговско представителство в Ню Йорк.
От руското посолство във Вашингтон изразиха съмнение в достоверността на обвиненията и решиха да се въздържат от изявление до момента, в който вината на провинилите се дипломати не бъде доказана.