Анти-Путин настроените пънк-рок феминистки от Pussy Riot ще останат в затвора, докато полицията разследва  случая с тяхната „пънк молитва“ срещу руския президент Владимир Путин, съобщава AP, цитирана от Stand.bg.

Три от момичетата – Надежда Толоконикова (23), Мария Алекхина (24)  и Екатерина Самуцевич (29) – бяха арестувани през февруари и изправени пред 7-годишна присъда по обвинения в хулиганство.

Арестът им е вследствие на импровизирана проява в московския храм Христос Спасител, където те изпълниха песента „Holly Shit“ в знак на протест срещу категоричната подкрепа на Руската православна църква към президента Путин. Въпреки че той си възвърна властта на последните избори в Русия, победата му беше помрачена от опозиционните обвинения в измама.

Тази седмица руският съд постанови, че членовете на бандата ще останат задържани до 24 юли, а извън сградата на съда полицията задържа и двадесет от привържениците на Pussy Riot.

Те заедно скандираха анти-Кремълски лозунги и влизаха в  сблъсъци с активисти от Руската православна църква, призоваващи членовете на бандата да се разкаят.

Според позицията на Църквата жените трябва да бъдат съдени заради богохулното им изпълнение, макар че хиляди вярващи подписаха петиция, призоваваща Църквата да даде своето опрощение на групата.

Малко преди ареста бунтарките от Pussy Riot заявиха за NME, че реакцията на Путин към протеста е „детинска”. 

„Знаехме каква е политическата ситуация, но сега с пълна сила изпитваме на гърба си Путиновите механизми в стил Кафка. Държавната политика очевидно се базира на свеждане на мисленето до минимум и довеждане на злобата до максимум, както и на желанието за санкция на неудобните”, добавиха те.

Amnesty International призовава към освобождаване членовете на бандата, твърдейки, че те са „в плен на обстоятелствата“. Освен това от организацията обвиняват руското правителство, че е наказало пънкарките заради „широкия политически контекст“ на техните действия вместо заради действията им като такива.