часовникСамоа ще прескочи цял един ден, за да „влезе в крак" с тихоокеанските си съседи, предаде АП. В резултат на промяната, тя вече няма да бъде с ден назад.

По този начин страната се отказва от решение, взето преди 119 години с идеята да се улеснят контактите със САЩ. През последните години Самоа търгува най-много с Австралия и Нова Зеландия и единствената полза е рекламното послание, че това е последното място в света, където човек може да види залеза.

Премиерът Туилаепа Саилеле Малиелегаой посочи, че всяка седмица се губят по два работни дни при съвместната работа с другите държави заради 24-часовото разминаване. Той заяви, че туризмът в страната няма да пострада, тъй като ще се появи нов парадокс - съседна Американска Самоа ще остане по калифорнийското часово време и гостите на страната ще могат лесно да празнуват важните дати по два пъти.

Все още не е уточнено в кой ден ще бъде осъществен „скокът в бъдещето", като министър-председателят на полинезийската страна посочи, че един от възможните варианти е Самоа да посрещне Нова година на 30 декември. Любопитен факт е, че през 1892 г. тихоокеанската държава остава с ден назад с две отбелязвания на 4 юли като жест към САЩ.

Туилаепа Саилеле Малиелегаой предприе множество мерки, за да приближи страната до Австралия и Нова Зеландия, където живеят почти толкова самоанци, колкото и на островите. Премиерът даже прокара закон, с който обърна уличното движение, за да стане от британски тип.