Съпругата на италианския премиер Силвио Берклускони поиска развод, съобщиха италиански медии.

52-годишната Вероника Берлускони заяви, че е била принудена да направи тази стъпка, но не пожела да даде повече подробности за желанието й да сложи край на съвместния живот с премиера на Италия. Тя допълни само, цитирана от Ройтерс, че вече е потърсила помощта на адвокат.

Адвокатът на Силвио Берлускони - Николо Чедини, заяви от своя страна, че темата за развода на семейство Берлускони е от изключително лично естество и че за момента не се очаква публичен коментар на премиера.

Въпреки това местни медии цитират кратко изказване на Белускони, в което той твърди, че съжалява за решението на съпругата си и че тя явно вярва на това, което чете във вестниците. По думите му, противниците му от лявата опозиция водят медийна кампания срещу него, която цели да го злепостави и в личен план.

Агенция Ройтерс припомня, че Вероника Берлускони е реагирала изключително остро на издигането на някои кандидатури на жени от партията на съпруга й за предстоящите евроизбори. По думите й, това е било „безсрамно и ненужно".

Също така скорошен конфликт между двамата, станал обществено достояние, е бил провокиран от посещението на Берлускони на рождения ден на 18-годишно момиче в Неапол. Рожденичката е била дъщеря на семейство от политическия кръг на премиера. В същото време той често бил ангажиран за празниците на собствените си деца.

Ройтерс допълва, че поддръжниците на Силвио Берлускони много често го критикуват за брака му с близо 20 години по-младата Вероника, бивша актриса. Според тях тя се е събрала с него, най-вече заради материални подбуди.

Италианският премиер е вторият най-богат човек в страната, като състоянието му възлиза на над 6.5 милиарда долара, според списанието „Форбс".

Силвио и Вероника Берлускони сключиха брак през 1990 година. Двамата имат три деца.