Американска компания е разработила устройство, чрез което може да се направи хляб, който не плесенясва в продължение на 60 дни.
Хлябът се изпича в специална микровълнова печка, която убива спорите, причиняващи плесен, съобщава Би Би Си.
Тази техника може да се използва с широка гама от храни, включително прясна пуйка и дори плодове и зеленчуци.
Според учените откритието може да намали значително количеството изхвърлян хляб, което само във Великобритания възлиза на почти една трета от всичкия закупен хляб.
Хранителните отпадъци са огромен проблем в повечето развити страни. В САЩ, данни, публикувани тази година, показват, че едно американско семейство изхвърля средно 40% от храната, която купува, което се равнява на $ 165 млн. годишно.
Хлябът е основната храна, която се изхвърля като отпадък, като във Великобритания 32% от закупения хляб, отива на боклука, показват данни от Департамента за околната среда, храните и селските въпроси.
Една от най-основните причини за изхвърлянето на хляба е мухълът. Тъй като хлябът обикновено се опакова в найлон, влагата, която се отделя от него, осигурява отлични условия за развитие на Rhizopus stolonifer - гъбичка, която води до мухъл.
При нормални условия хлябът плесенясва за около 10 дни.
Но чрез разработената от американската компания Microzap техника, хлябът се запазва без мухъл в продължение на два месеца.
Дон Стъл - ръководител на лабораторията в кампуса на Тексаския технически университет в Любок показа металното устройство, което наподобява микровълнова печка за индустриално производство. Той разказа, че първоначално устройството е било предназначено да убива стафилококови бактерии и салмонела, но изследователите открили, че за около 10 секунди микровълновата печка унищожава и спорите на мухъл в хляба.
"Ние сложихме една филийка хляб в устройството, след това проверявахме количеството на мухъла в този хляб с течение на времето. На 60-тия ден в хляба имаше същото съдържание на мухъл, каквото и когато излезе от фурната", обяснява ученият.
x-man
на 03.12.2012 в 01:07:47 #13@насо Хлябът от Лидъл също ще мухляса ако седи в затворен найлонов плик. Мухлясването се случва заради влагата, хлябът който се приготвя в Лидъл е с ниска влажност и докато седи в неговата си торба (която е наполовина хартиена) изсъхва и става почти като сухар.
x-man
на 03.12.2012 в 01:03:42 #12@Вечния Не са канцерогенни, освен ако ти самия не влезеш вътре в печката докато работи. Достатъчно е да изчакаш няколко секунди след като отвориш вратата на печката и всички лъчи в храната ще са се превърнали в топлина. Има много неща които са канцерогенни, някои от бактериите в храната също са канцерогенни но обработката на храната в микровълнова не е вредно за здравето.
насо
на 30.11.2012 в 22:26:53 #11Аз не съм виждал хляб от Лидл да мухлясва, така че американците да се учат от немците.
ъ-ъ
на 30.11.2012 в 22:11:10 #10като се вземеш хляб нарязан на филийки, си го замразяваш във фризера. вадиш си вечер токова колкот ти трябва за селдвашия ден. Хлябът е като току що изпечен, пресен и хубав и няма мухъл. Естествено най-добре е да си купуваш пресен хляб всеки ден и понеже това е почти неосъществимо в наши дни, си купуваш 2-3 нарязани пресни хлябя, замразяваш си ги и после цяля седмица си ядеш пресен хляб.
бББ
на 30.11.2012 в 21:21:53 #9Тоя хляб отдавна е известен. У нас му викат сухари.
pusi
на 30.11.2012 в 19:14:22 #8Създадоха,че то и сега го има в САЩ.Държат хляб,торти и всякакви хлебни изделия във фризера 3-6 месеца,и само го изваждат да се отпусне и се продава
Минувач
на 30.11.2012 в 18:31:32 #7Вечния От 30 г използвам микровълнова печка. Лъчите не са карциногенни. И най-малкото съмнение щеше да доведе до забраната им. Истината е, че при използването й редица полезни вещества се модифицират и стават трудно усвояеми. Да забраним скарите, пържените продукти, препечените храни ... телефоните? Във всяко нещо могат да се открият вреди. Най-опасни са глупостта и лошата информираност.
Вечния
на 30.11.2012 в 17:53:21 #6Първо, лъчите от микровълновиъе печки са канцерогени, и причиняват рак, ако се злоопотребява с такава храна. Второ гъбичките в малки количрства са полезни за работата на червата....
nikola345
на 30.11.2012 в 17:40:31 #5x-man | 30.11.2012 17:28 Аз на тия химиците не им вервам
Те чифутите затова са такива дебели и грозни и с понижени нива на хормони - щото тия бактериите били безобидни
Да си ги тъпчат там, нека им - като отказват да приемат извънземните технологии на братята иранци, дето ще решат проблемите с глада 
x-man
на 30.11.2012 в 17:28:40 #4@nikola345 Има и с трайност 6 месеца, няма никакъв проблем да се пие... няма да се отровиш. А въпросните бактерии които се съдържат там не са нужни... човек не се храни с бактерии.
Минувач
на 30.11.2012 в 16:58:01 #3Проста, но много свежа идея. Тук не става въпрос само за плесента, която се вижда, а и за тази, която винаги присъства в хляба и с която сме свикнали...
Bobby_gBG
на 30.11.2012 в 16:54:20 #2Тоест хляб който никога никога никога, ама абсолютно никога няма да ям, и единствено световен глад би принудил нормален човек да го пробва...
nikola345
на 30.11.2012 в 16:50:29 #1Абе то и прасно мляко продават някои вериги с трайност 3 месеца, ама нали се сещаш колко е мляко това
Студентите по химия върху това мляко си пишат дипломните работи 