Швейцарският депутат Йозеф Кунц предлага страната му да експулсира вълци в България и Румъния. Това съобщава електронното издание на вестник „Le matin".

Като мотив депутатът, член на долната камара на парламента от Швейцарската народна партия, се аргументира, че в тези две страни "вълците има естествени врагове - мечките". Кунц, който е депутат от кантона Люцерн, предлага още тези хищници да бъдат връщани в "държавите по произход".

Предложението на депутата е дадено по време на дискусия в страната относно опазването и популацията на вълците в Швейцария. Според Кунц в страната няма достатъчно място за вълците.

Между обработваемите площи и тези, населени с хора, място за вълци няма, посочи още Кунц. Попитан дали ще има критерии, по който животните ще бъдат подбирани и изпращани в родните им страни, той заяви с усмивка, пише „Le matin":

Няма да има подбор при избора. Един привидно мил вълк винаги може да стане зъл, трябва да ги експулсираме всичките!"

Изданието допълва, че в момента властите в страната обсъждат дали вълците трябва да бъдат третирани не като „много защитен вид", както е в момента, а само като „защитен вид". Това ще даде възможност за предприемане на много бързи мерки, ако дадено животно започне да нанася големи щети в страната.

Според Световния фонд за дивата природа популацията на вълци в Европа е най-голяма в Румъния, където има близо 2500 екземпляра.

„Le matin" посочва още, че Канц не е изтъкнал никакви научни доказателства в подкрепа на искането си.