Космическият инфрачервен телескоп Herschel е намерил в центъра на нашата галактика усукан пръстен от плътен газ, който напомня по форма математическия символ на безкрайността, пише електронното издание Нюз.Ру.

На снимките с Herschel добре се вижда пръстен от гъст студен газ, примесен с прах, където протичат процеси на образуване на нови звезди.

Според астрономите то е усукано така, че от наша гледна точка напомня символа на безкрайността - обърната хоризонтално осмица.

Инфрачервеният телескоп Herschel, създаден от Европейската космическа агенция с участието на НАСА и наречен така в чест на британския астроном Уйлям Хершел, беше пуснат в орбита на 14 май 2009 година.

Досега астрономите успяваха да видят само част от този пръстен, намиращ се на разстояние 600 светлинни години. Наблюденията с помощта на Herschel позволиха за първи път да се получи неговото пълно изображение, съобщават от Лабораторията за реактивно движение на НАСА.

„Ние много пъти сме изследвали центъра на Млечния път, но когато проучихме снимките с висока резолюция в субмилиметровия диапазон, получени чрез този телескоп, съществуването на този пръстен стана съвсем очевидно", посочва Алберто Нориега-Креспо от Калифорнийския технологичен институт.

„Осморката" е в центъра на галактиката - там, където се присъединява към спиралните ръкави на галактиката, което от своя страна, е в рамките на по-голям пръстен.

В момента процесът на образуване на тези структури в центровете на спиралните галактики не е изследван в детайли. Някои теории предполагат, че те са възникнали под въздействие на гравитацията на съседни галактики.

По думите на учения наблюденията са били допълнени от радиотелескопа Nobeyama в Япония: този пръстен се движи като единно цяло със същата скорост спрямо галактиката.

Според учените Herschel е открил зародиш на звезда-гигант, чиято маса достига от 8 до 10 от слънчевата маса, но продължава да расте.